Examen

Hieronder vind je informatie met betrekking tot het praktijkexamen.

Aanvragen
Wij kunnen het praktijkexamen of de  tussentijdse toets pas voor je aanvragen als je de rijschool hebt gemachtigd en de gezondheidsverklaring hebt ingevuld.
Hieronder wordt uitgelegd hoe je dit kunt regelen.

Het praktijkexamen kan alleen door je rijschool aangevraagd worden. Daarvoor moet je je rijschool toestemming geven. Je geeft toestemming door jouw rijschool te machtigen. Dat doe je als volgt:

  • Klik op Machtiging
  • Log in met je DigiD.
  • Volg de instructie en machtig je rijschool.

Om te machtigen heb je het registratienummer van je rijschool nodig. Het rijschoolregistratienummer van Sky is 58 29 F4.

Klik hier om te machtigen

Iedereen die een rijexamen wil afleggen, moet over een ingevulde ‘Gezondheidsverklaring’ beschikken. Het is een lijst met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid.
Voor de eigen verklaring maak je wat extra kosten. De eigen verklaring kan je invullen en betalen via Mijn CBR. Wat als je ‘ja’ invult? Beantwoord je één of meerdere vragen met ‘ja’, dan loopt het allemaal iets anders. Afhankelijk van het gemelde gebrek moet je misschien je behandelend arts om een aantekening vragen, of wordt je door het CBR doorverwezen naar een onafhankelijk arts.

Eigen Verklaring invullen

Onderdeel van het auto-rijexamen is de zelfreflectie. Het is een formulier dat je ingevuld mee moet nemen naar het praktijkexamen, nader onderzoek rijvaardigheid of tussentijdse toets.

Moet je proefexamen doen, graag het formulier downloaden, uitprinten en ingevuld meenemen.

Het zelfreflectieformulier is een A4’je met vragen die je over jezelf moet beantwoorden. Er worden verschillende punten genoemd en jij geeft per punt aan hoe sterk of zwak je hierin bent. Een 1 is uiteraard het zwakst, terwijl een 10 aangeeft dat je dit onderdeel perfect beheerst. De punten die op het formulier genoemd worden zijn bijvoorbeeld veiligheid, omgaan met het voertuig en milieubewust rijden. Tijdens je rijlessen heb je bijvoorbeeld geleerd op welke manieren je het beste rekening houdt met het milieu tijdens het rijden. Op dit formulier geef je aan hoe goed jij denkt dat je dit beheerst. Vóór je examen begint vul je het zelfreflectieformulier in. Dit kun je thuis doen, of in een rijles, en dan geef je het formulier aan je examinator voor je gaat rijden.

Hier downloaden

Voorbeeld praktijkexamen